miercuri, 23 noiembrie 2011

Costumul lui Mos Craciun


 Desi multi dintre noi nu stiu, costumul de Mos Craciun nu a fost de la bun inceput in starea pe care o stim cu totii in zilele noastre. Costumul de Mos Craciun a fost creat, imaginea pe care o avem noi astazi despre Mos Craciun a fost creata si ceea ce va va surprinde si mai mult este ca ea nu a fost un rod al imaginatiei populare, ci a fost conceputa la inceput de un caricaturist, apoi de la acesta s-a preluat imaginea, s-a prelucrat si s-a ajuns la starea de acum.

Costumul de Mos Craciun prezinta doua variatii, iar in tara noastra sunt acceptate ambele posibilitati. Prima varianta de costum purtat de Mos Craciun vine din Statele Unite ale Americii, tara care a conturat imaginea Mosului. Un Mos Craciun in viziunea americana poarta pantaloni din catifea, haina din catifea ce depaseste turul pantalonilor putand ajunge pana aproape de genunchi, caciula din catifea si ghete lucioase. Pantalonii sunt in intregime rosii si sunt introdusi in ghetele negre lucioase, in permanenta curate. Culoarea hainei este rosie cu alb. Albul este prezentat sub forma unei blanite pufoase ce este amplasata la nivelul nasturilor, manecilor si cateodata si la nivelul umerilor. De asemenea haina prezinta uneori o gluga care este tot de culoarea rosie si care este marginita de blanita alba. Haina lui Mos Craciun este stransa la brau cu o curea lata neagra la fel de stralucitoare ca si ghetele. Uneori Mos Craciun are o caciula de culoare rosie, captusita pe margini cu blanita alba. Varful caciulii prezinta un ciucure din aceiasi blanita de culoare alba. Costumul de Mos Craciun mai suporta variatiuni si la nivelul de inchidere al haine, care poate fi adesea cu nasturi mari, captusiti de blanita alba. Acest Mos Craciun este un Mos Craciun american, Thomas Nast ,un faimos caricaturist american, l-a descris si l-a desenat pe Mos Craciun in aceasta maniera incepand cu anul 1881. Desi primele sale lucrari il infatisau pe Mosul de dimensiuni mici, nu a durat multa pana ca desenul sau sa capete proportii umane.

Tot Thomas Nast l-a descris pe Mosul ca un batranel ce aluneca pe cosul casei si lasa cadouri copiilor cuminti. Unele desene ale faimosului caricaturist, il infatiseaza pe Mos Craciun imbracat in aceiasi costumatie, dar de culoarea verde. Cu toate acestea culoarea rosie ii ducea pe cei mai multi oameni cu gandul la Crestinism si tocmai de aceea costumul de Mos Craciun din zilele noastre are culoarea rosie. Ideea lui Thomas Nast a capatat contur si a fost adoptata in intreaga lume in momentul in care compania de racoritoare Coca – Cola a inceput o campanie publicitara, infatisandu-l pe Mos Craciun in forma si costumatia desenata de Thomas Nast. Designer-ul companiei Coca – Cola se numea Haddon Sundblom si multa lume il considera si in zilele noastre ca cel care l-a adus pe Mos Craciun in mintea tuturor in forma actuala. Acest considerent nu este unul total gresit, avand in vedere ca prin intermediul reclamei Coca – Cola imaginea lui Mos Craciun a fost extrem de mediatizata si intr-un final adoptata ca standard. Lucrarea lui Haddon Sundblom a aparut in 1932, adica cu mai bine de 40 de ani dupa desenele lui Thomas Nast. Compania Coca – Cola l-a recunoscut pe Thomas Nast ca adevaratul creator al lui Mos Craciun. Culoarea de rosu pe care a folosit-o Haddon Sundblom atunci cand a facut costumul de Mos Craciun pentru compania Coca – Cola, a fost patentata si apartine companiei. Asadar desenele lui Thomas Nast, impreuna cu imbunatatirile lui Haddon Sundblom l-au adus pe Mos Craciun in fata ochilor nostri asa cum il stim din copilarie. Pe langa costumul de Mos Craciun, cei doi creatori au adaugat si o imagine Mosului, acesta fiind reprezentat de un om batran, durduliu, cu parul alb, cu barba si mustata alba, mereu rosu in obraji si mereu zambind.

In Europa insa costumul de Mos Craciun poate aparea si altfel. Costumul de Mos Craciun din Europa poate aparea sub forma unei pelerine rosii, foarte asemanatoare cu straiele bisericesti. De asemenea Mosul din Europa are adesea in mana un accesoriu impunator, purtat deseori de papa sau de marii patriarhi. Culoarea rosie predomina si in Europa, cu toate ca sunt unele tari care au adoptat culoarea albastra, insotita de blanita alba ce o gasim si in imaginea Mosului american.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu