Cozonac
Ingrediente:
1 kg faina, 8 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar, 250 g unt, 50 ml ulei, 500 ml lapta, 50 g drojdie, rom, vanilie, sare
Umplutura: 600 g nuci coapte si macinate, 400 g zahar, 4 albusuri
Pentru decorat: 1 ou, 1 lingura de zahar tos, 5-6 nuci
Mod de preparare
Maiaua se pregateste muand mai intai drojdia cu putin lapte caldut ( nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand amestecul s-a racorit cat sa-l putem lucra cu mana, se incorporeaza cu drojdia inmuiata si se bate bine pana se fac basici mari, si compozitia se desprinde usor de pe peretii vasului. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald sa creasca.
1 kg faina, 8 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar, 250 g unt, 50 ml ulei, 500 ml lapta, 50 g drojdie, rom, vanilie, sare
Umplutura: 600 g nuci coapte si macinate, 400 g zahar, 4 albusuri
Pentru decorat: 1 ou, 1 lingura de zahar tos, 5-6 nuci
Mod de preparare
Maiaua se pregateste muand mai intai drojdia cu putin lapte caldut ( nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand amestecul s-a racorit cat sa-l putem lucra cu mana, se incorporeaza cu drojdia inmuiata si se bate bine pana se fac basici mari, si compozitia se desprinde usor de pe peretii vasului. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald sa creasca.
Cat creste
maiaua se amesteca galbenusurile cu mixerul, zaharul si un praf de sare pana se
obtine o pasta spumoasa. Pasta iese mai fina daca se foloseste zahar pudra. Se
bat spuma albusurile stropite cu cateva picaturi de lamaie.
Intr-un
lighenas de plastic se toarna faina proaspat cernuta, in mijlocul careia se face
un cuib. In acest cuib se pun maiaua, galbenusurile batute si putin lapte
caldut. Se framanta cu spiralele speciale ale mixerului, incorporand, putin cate
putin, untul topit, cald, uleiul, romul, vanilia si restul de lapte. Aluatul se
framanta cel putin o jumatate de ora pana face basici mari si se desprinde de pe
peretii lighenasului. Apoi se acopera si se lasa sa creasca in loc cald, ferit
de curent.
Nucile pentru
umplutura se usuca in cuptor fara sa se rumeneasca, se trec prin masina de
macinat nucile, se amesteca apoi cu zaharul si albusurile pina se obtine o pasta
consistenta.
Se ung tavile cu unt.
Cu mana unsa
cu ulei sau cu unt, se desparte aluatul in trei parti egale ( daca tavile sunt
mai mici, se imparte in mai multe parti) si se intinde prima foaie pe masa unsa.
Deasupra se repartizeaza o treime din cantitatea de nuca intr-un strat cat mai
uniform. Se ruleaza cozonacul si se pune in forma. Se procedeaza la fel si cu
celelalte parti de aluat.
Cozonacii se
lasa sa creasca descoperiti vreo jumatate de ora, apoi se ung cu ou, se
decoreaza cu miez de nuca in jumati si se presara cu zahar tos. Se dau la cuptor
la foc potrivit, mai mult domol, pentru aproximativ o ora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu